fašírka kuchynský výrobok z pomletého al. posekaného mäsa: jemná fašírka • kuch. karbonátka • potrav. sekaná • zastar. sekanina (mäsiarsky výrobok z posekaného mäsa)
sekaná, sekanina p. fašírka
sekanina1, -y, -nín ž. kuch. nadrobno posekané al. zomleté mäso, ktoré sa ďalej rozličným spôsobom upravuje (napr. na rezne, fašírky, šúľky ap.): sekanina podávaná v mušliach (Vans.); s. z vnútorností; Hurku nadejeme sekaninou. (Kuk.)
sekanina2, -y ž. expr. zried. bitka sečnými zbraňami, sekanie, rúbanie: Trvala tá sekanina ešte dlhý čas. (Taj.) Druhý kadet: „To bude sekanina!“ (Ráz.-Mart.)
sekanina ž 1. jedlo pripravené z posekaného mäsa, vnútorností ap.: fartum: nadjwka, sekanina; minutal: sekanina, drobki, sekané drobné gjdlo, plúcna kassa; protrimentum: sekanina, drobki, malé drobné weci; insicium: gitrnica, sekanina, klobása; tuceta: sekanina, sekané masso, hibowá sekanina ks 1763; daweg mu (koňovi) sekaninu sena a wotrubi rg 18. st 2. vyrúbaný, vysekaný les, rúbanisko: tamty ale same sekaniny a mladiny, do kterych jak len nektera lichva nohu vkroči, juž hajnik nás oškoduje; slavne panstvi hnute pasienky tyto a chrastinky nám zaujalo, takže všecky su na sekaniny zahajene ľutov 1798 lp P tpn Sekanina v hrboltovej 1715