ťuk cit. naznač. ťukanie: ť., ť. na oblok
tuk -u m.
1. mastná org. látka obsiahnutá v tele živočíchov al. v niekt. rastlinách: podkožný t., rybací t.
2. potrav. produkt (masť, maslo, olej ap.) použ. pri príprave pokrmov: variť na t-u, prepálený t.;
tukový príd.: t-á vrstva; t-é pečivo;
tukovosť -i ž. obsah tuku v prírodných produktoch: t. mlieka
klop napodobňuje tupý zvuk vznikajúci pri náraze tvrdých predmetov, pri klopaní; naznačuje klopanie • klap • klep: klop, klop, klap, klap, podkovičky klopali o dlážku; klep, klep, udieral kladivom po doske • ťuk (napodobňuje al. naznačuje jemné klopanie): ťuk, ťuk, zaklopal na oblôčik • cvak (napodobňuje al. naznačuje klopanie kovových predmetov, zubov a pod.): cvak, zámka zapadla • klap-klap • klep-klep • klop-klop • klip-klop (napodobňuje al. naznačuje opakované klopanie)
masť 1. živočíšna látka získaná škvarením a používaná do pokrmov al. priamo ako potravina • tuk (živočíšny): pridať do jedla masť, tuk • zastaráv.: omasta • omastok: omasta na panvici • mastnota: na polievke pláva mastnota • nár. šmalec
2. prípravok na roztieranie používaný ako zdravotný al. kozmetický prostriedok • krém: hojivá masť, hojivý krém • želé: želé na ruky
tuk mastná organická látka obsiahnutá v živočíšnom tele al. v niektorých rastlinách: rastlinné tuky, mäso prerastené tukom • sadlo (živočíšny tuk): kačacie sadlo • loj (živočíšny tuk, najmä hovädzieho dobytka): hovädzí, baraní loj • mastnota: zbaviť mäso mastnoty • masť (živočíšny tuk získaný škvarením): chlieb s masťou • slanina (bravčový podkožný tuk, expr. tuk vôbec): na bruchu má vrstvu slaniny
ťuk p. klop
tuk, -u m.
1. mastná látka nachádzajúca sa v rozličných častiach rastlín a v živočíšnom tele al. vznikajúca chemicko-biologickými procesmi látkovej premeny (používa sa do jedla al. na rozličné technické výrobky): podkožný t.; rastlinné t-y; živočíšne t-y; rybí (rybací) t.; kostný t.; technické t-y horší druh tukov na výrobu mydla, olejov, mazadiel ap.; mliečny t.; umelé t-y, jedlé t-y; pren.: Tvár mala červenú, očká sa utápali v tuku (Hruš.) bola veľmi tučná. Je si len možno priať, aby ďalej naberali tuk (A. Mat.) tučneli. Jonas Haberfeld žije už len zo starého tuku (Vaj.) zo starého zisku, zárobku.
2. v potravinárstve produkt poľnohospodárskych výrobkov dávaný do požívatín ako omasta, masť: zásobovanie tukmi; prídel mäsa a t-ov;
tukový príd.: t-á vrstva, t-é výrobky, t-é pečivo; fyziol. t-é tkanivo, väzivo; t-é žľazy vytvárajúce tuk; [Bratislavské] t-é závody na priemyselné spracovanie tukov
ťuk1 cit. napodobňuje al. naznačuje jemné buchnutie, jemný úder, ťuknutie, zaklopanie, ďobnutie: Tenkým prstom zaklopalo na oblôčik: ťuk! (Šteinh.); ťuk-ťuk na okienku (Hviezd.); Vrabci a sýkorky i ďatlík tisnú sa až do kurína ... „Činčarara!“ „Čip, čip!“ „Tuk, ťuk, ťuk!“ (Taj.)
ťuk2, -u m. bás. ťukanie, klepkanie, ľahké udieranie: ť. hodín (Jes.) tikanie, tikot
ťuk3, -u m. nár. očko na zemiaku: [Maroško] vyberá koncom noža ťuky zo zemiaka. (Ráz.)
(jeden) tuk; (bez) tuku; (k) tuku; (vidím) tuk; (hej) tuk!; (o) tuku; (s) tukom;
(dva) tuky; (bez) tukov; (k) tukom; (vidím) tuky; (hej) tuky!; (o) tukoch; (s) tukmi;